Terug naar nieuws

Geplaats op 29 november 2019

Route-optimalisatie Huuskes levert ook de zorg milieuwinst op

rijksweg-rw50

Met support van de provincie Overijssel en dankzij zorgvuldige afstemming tussen cateraar en zorginstellingen bespaart Huuskes rond Zwolle nu bijna vijftig procent op transport.

Huuskes, maaltijdproducent en totaalleverancier voor de gezondheidszorg, belevert sinds 12 juni 2019 dagelijks twintig klanten op 27 adressen met één in plaats van twee vrachtwagens. Iedereen krijgt nog altijd alles op tijd. Het initiatief van de logistiek makelaars van de Provincie Overijssel werpt tot ieders tevredenheid steeds meer vruchten af.

Duurzaamheidsslag

“De besparing op jaarbasis is zo’n 47.500 kilometer en 12.500 liter diesel. En dat betekent 32806 ton CO2”, zegt accountmanager Martin Bos van Huuskes. In december 2018 hield de provincie een voorlichtingsbijeenkomst in Zwolle met geïnteresseerde partijen. Bos: “Dat werd de eerste aanzet om onze routes in Zwolle te optimaliseren. Doel was om de CO2 uitstoot te verminderen. Daartoe moesten ook de zorginstellingen hun interne werkprocessen aanpassen. Dat vergt nogal wat. Ik vind het dan ook een grote prestatie dat we een half jaar later de route optimaal kunnen rijden. Dit is een flinke duurzaamheidsslag.”

Omdenken

Het is een kwestie van omdenken, stelt Dennis Vrielink, logistiek planner van Huuskes. “Voorheen reden we van hot naar her om ons aan de tijden van de klanten te houden. Nu gaan we uit van de meest efficiënte routes. Ook worden de containers beter gevuld.” Met twintig grote klanten in Zwolle en omgeving is dat geen sinecure. Zowel de kant-en-klare maaltijden als de losse levensmiddelen worden vervoerd in kratten. Gebruikte exemplaren gaan mee terug; Huuskes reinigt in Enschede duizenden kratten per uur.

Samenwerken

Een flinke verbetering, vindt Monique Schrijver. Zij is teammanager facilitair bij Driezorg. Driezorg heeft op elf locaties in totaal 1500 extramurale- en 400 intramurale woningen. “Martin Bos van Huuskes en logistiek makelaar Leonie van Driel van de provincie Overijssel vroegen of we geïnteresseerd waren in dit project over duurzaamheid en milieu. In Zutphen liep het al goed. Eerst meende ik nog dat het moeilijk zou worden vanwege onze vaste werktijdstippen. Maar de organisatie en impact van de veranderingen vielen reuze mee. We hoefden amper schema’s aan te passen. Als je je vaste denk- en werkpatronen los durft te laten, blijk je samen een flinke duurzaamheids- en milieuwinst te kunnen behalen.”  

Zie ook www.beterbenutten.nl; www.overijssel.nl; www.huuskes.nl; www.driezorg.nl

 

 

 

 

 

 

Delen op:

Deelgenoten: