Terug naar nieuws

Geplaats op 30 mei 2024

Ondermijning op bedrijventerreinen

rijksweg-rw50

Zoals u weet heeft bedrijvenpark RW50 het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). KVO zorgt voor een structurele samenwerking op het gebied van veiligheid met o.a. politie, brandweer, gemeente en ondernemers. Binnen deze samenwerking krijgt ondermijning steeds meer aandacht.

Ondermijning is het effect van georganiseerde misdaad op de samenleving. Bij ondermijning maken criminelen gebruik van bedrijven in de bovenwereld om zo hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken.

Bedrijventerreinen zijn interessant voor criminelen. Zo kunnen criminelen er vaak anoniem hun gang gaan. Er worden bijvoorbeeld arbeidsmigranten in bedrijfspanden gehuisvest of vind je er soms growshops, hennepkwekerijen en drugslabs of illegale gokhallen. Soms kunnen legale bedrijven dienstverlenend zijn aan criminelen. Een voorbeeld is dat autobedrijven soms criminelen helpen door auto’s te verhuren of door er geheime ruimtes in te bouwen.

Verloedering
Ondermijning kan betrouwbare ondernemers op een bedrijventerrein hard raken. Onder andere door oneerlijke concurrentie van collega ondernemers die producten onder de kostprijs verkopen en op deze wijze geld witwassen. Ook kan er brand- en ontploffingsgevaar ontstaan door henneplocaties en drugslabs en vindt er bedreiging en intimidatie plaats door ongure types die op vreemde tijden actief zijn. Vaak leidt dit tot verloedering van het bedrijventerrein waardoor uiteindelijk klanten wegblijven.

Houd ogen en oren open
Een manier om ondermijning op bedrijventerreinen tegen te gaan, is de anonimiteit en onzichtbaarheid van criminelen en hun activiteiten te verminderen. Belangrijk hierbij is dat signalen die mogelijk wijzen op ondermijning worden gezien en gemeld bij de politie of gemeente.

Flyer over ondermijning
Wat ondermijning is, hoe u ondermijning kunt herkennen en waar u melding kunt maken van ondermijning leest u allemaal in deze flyer van de gemeente Kampen.

Melden
Heeft u vermoedens dat er op het bedrijventerrein bijvoorbeeld sprake is van misstanden, een hennepkwekerij of drugslab?
Bel dan de politie via 0900-8844.
Als u liever anoniem een melding maakt kan dit via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl

Door samen weerbaar en alert te zijn, werken we aan een veilig bedrijventerrein. Doe er uw voordeel mee.

Delen op:

Deelgenoten: