Kampen gewenste uitvalsbasis voor Friction Welding Holland
(tekst en beeld: Maarten van Gemert)
Verspreid over diverse Kamper industrieterreinen tref je ondernemers aan met een typische Kamper bescheidenheid. Hun Open Dagen halen het nieuws niet en ze roepen niet van de daken over hun product. Terwijl dat toch de aandacht verdient. Friction Welding Holland (FWH) aan de rand van RW50 is zo’n bedrijf. Slechts de kenners doorzien het schone product: frictielassen.
Eigen initiatief
Gecharmeerd van de ”mooie en schone lasmethode” wilde Dick Fix daar altijd al meer mee doen. Van huis uit is hij werkzaam in de hydraulische cilinderproductie. Bij een vroegere werkgever maakte hij kennis met wrijvingslassen oftewel frictielassen. Toen zijn vorige werkgever failliet ging, verdiepte Fix zich in de specifieke lasmethode. In december 2010 sprong hij in het gat in de markt dat hij zag. In januari 2011 startte hij Friction Welding Holland op.
Diezelfde maand al kwam de eerste machine voor frictielassen. Aanvankelijk bracht die veel kinderziektes aan het licht waar Fix tot augustus de handen vol aan had. Vanaf september 2011 draaide de machine één dag per maand. De betreffende machine loopt nog steeds en inmiddels voor 16 uur per dag.
Duurzame klantenkring
De hiervoor genoemde machine voor frictielassen is een flinke investering voor een toepassing waarvoor bij de meeste bedrijven slechts van tijd tot tijd behoefte aan is. Daarom besteden bedrijven dat werk graag uit. Friction Welding Holland ”ontzegt” de klant en denkt mee. De klandizie bevindt zich grotendeels in naburige landen als Duitsland en Engeland. De (potentiële) klanten beraden zich soms langdurig alvorens in zee te gaan met het Kamper bedrijf. Maar dan gaan ze doorgaans ook een langdurige en duurzame relatie aan met FWH.
Dick Fix ziet Kampen als een goede uitvalsbasis voor zijn bedrijfsactiviteiten. Zijn ’honkvastheid’ spreekt uit de uitbreidingsplannen die al in uitvoering zijn. In april is de komst van een tweede, modernere machine gepland en een nieuwe hal is in aanbouw. Naast de benodigde ruimte zal de nieuwe hal ook een laad- en losplatform voor vrachtwagens bieden.
Doordachte duurzaamheid
Naast de duurzame klantenkring is op de eerste plaats het product van Friction Welding Holland duurzaam. Het belangrijkste, inherent duurzame aspect aan ”wrijvingslassen” betreft de besparing op materiaal. Er vindt geen verspaning plaats. Er hoeven geen metaaldelen (spanen) weggesneden te worden dat afval oplevert. Dit zijn enkele voorbeelden uit het artikel over Friction Welding Holland in de serie ’Duurzaam Haatland’ dat eerder verscheen in weekblad De Brug.
Dick Fix begon op 55-jarige leeftijd, samen met zijn vrouw Jannie en zijn zoon Berry, op 12 mei 2010 voor zichzelf. Deze stap en het relatief unieke procedé hebben al meerdere malen ondernemersreportages gehaald alsook vaktijdschriften en -websites. Allemaal vanuit Kampen dat voor bedrijven een prima vestigingsplaats vormt.