Terug naar nieuws

Geplaats op 27 december 2019

Deelnemers Fietsmaatjes fietsen ruim vier keer op en neer naar de maan

rijksweg-rw50

Van begin juni tot en met eind november deden werknemers in de provincie Overijssel massaal mee aan het project Fietsmaatjes 2019. Zij werden gestimuleerd om een half jaar lang de auto in te ruilen en de fiets te pakken voor hun woon-werkverkeer. Over de resultaten is gedeputeerde voor Mobiliteit Bert Boerman zeer tevreden. ‘In totaal hebben ruim 5000 medewerkers van 334 verschillende bedrijven in de provincie meegedaan aan Fietsmaatjes. Zij hebben in een half jaar 3,4 miljoen kilometer gefietst. Dat is vier keer op en neer naar de maan! Hiermee hebben ze 462 ton minder CO2 uitgestoten en ook nog eens 105 miljoen kilocalorieën verbrand. Fietsmaatjes is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de deelnemers en de bereikbaarheid van de Overijsselse ondernemers.’

462 ton minder CO2 uitstoot
Tijdens Fietsmaatjes hebben alle deelnemers gezamenlijk gezorgd voor een reductie van CO2 uitstoot van 462 ton. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die een dieselauto uitstoot na ruim 2,7 miljoen kilometer rijden of de gezamenlijke CO2 uitstoot van 100 huishoudens in één jaar. Gedeputeerde Boerman: ‘Wij stimuleren duurzame mobiliteit. De fiets speelt daarin een belangrijke rol. We weten dat tweederde van de medewerkers die in onze provincie de auto pakt om naar hun werk te gaan op fietsbare afstand van het werk woont. Met Fietsmaatjes wordt het ook voor deze mensen aantrekkelijker om de fiets te pakken.’

105 miljoen kilocalorieën
Alle deelnemers hebben met het fietsen van 3,4 miljoen kilometer in totaal 105 miljoen kilocalorieën verbrand. Dat is te vergelijken met 35.000 kilo patat, bijna 1,4 miljoen glazen frisdrank of 652.000 oliebollen.

Beloning voor deelnemers
Met Fietsmaatjes konden medewerkers elkaar stimuleren om naar het werk te fietsen. Een ervaren fietser (buddy) stelt een team samen met maximaal vier collega’s die met de auto komen en naar het werk willen fietsen. Buddy én deelnemers bouwden gedurende 6 maanden voor elke gefietste dag een financiële beloning op. De beloning kon voor de buddy oplopen tot maximaal €400. Een deelnemer kon per gefietste dag een vaste beloning opbouwen op basis van de woon-werkafstand maal € 0,35. Een deelnemer aan Fietsmaatjes 2019 verdiende gemiddeld € 182,00 en een buddy gemiddeld € 166,00.

Deelnemers blijven fietsen
Fietsmaatjes werd in 2017 ook in Twente georganiseerd. Toen deden 1900 medewerkers mee van 250 verschillende bedrijven. Uit recent onderzoek onder deze deelnemers blijkt dat na twee jaar 85% van de medewerkers nog steeds meerdere keren per week naar het werk fietst. Ruim 60% fietst zelfs nog 3 keer of meer per week naar hun werk. Ook blijkt dat 40% van de buddy’s van toen nog steeds hun collega’s regelmatig aanmoedigt om te fietsen.

Delen op:

Deelgenoten: