Terug naar nieuws

Geplaats op 14 maart 2018

Brandweer IJsselland wil nodeloze brandmeldingen terugdringen

rijksweg-rw50

Brandweer IJsselland werkt aan het terugdringen van nodeloze brandmeldingen van Brandmeldinstallaties. Het effect daarvan is onder andere dat vrijwilligers die ook bij onze bedrijven werken niet voor niets weg moeten van hun werk. Binnen onze Veiligheidsregio zijn een aantal bedrijven en instellingen die al maatregelen hebben getroffen om nodeloze meldingen met succes te voorkomen. Toch vinden er op jaarbasis nog teveel nodeloze meldingen plaats in onze regio.

Wij zijn daarom gestart met tien bedrijven en instellingen in uw gemeente die veel onnodige meldingen veroorzaken. Na het maken van afspraken wordt dan de brandweer bij een melding niet direct gealarmeerd maar belt de centralist eerst naar het bedrijf om de melding te verifiëren. 

Wij kijken ook naar de oorzaken van de onnodige meldingen, of er onderhoud aan de installatie wordt gepleegd en de rechtmatigheid van doormelden.  Als uw bedrijf een inspectiecertificaat moet hebben en u heeft een geldig certificaat dan wordt dit ook geregistreerd bij bevoegd gezag (de gemeente). Het kan zijn dat een brandbeveiligingsinstallatie van een gebruiksfunctie wettelijk niet meer mag doormelden naar de meldkamer van de brandweer maar dat dit naar een particuliere alarmcentrale moet die bij de Vebon is aangesloten.

Wij gaan daarom een afspraak met de bedrijven die dit aangaat.  Als u meerdere bedrijven of instellingen beheert in de gemeente dan combineren we deze actie ook voor de andere vestigingen.

Brandweer Veiligheidsregio IJsselland

Delen op:

Deelgenoten: