Terug naar nieuws

Geplaats op 18 november 2022

Bedrijvenpark RW50 zorgt voor besparingen door inzicht

rijksweg-rw50

Bedrijvenpark RW50 maakt van ondernemers energie experts en zorgt voor besparingen door inzicht

Vanaf vandaag , 18 november en gelijk ook de landelijke Dag van de Ondernemer, worden op bedrijvenpark RW50 in Kampen zogeheten ‘P1 meters’ uitgedeeld aan alle ondernemers die op bedrijvenpark RW50 gevestigd zijn. Een P1 meter is een meter die aan de slimme meter te koppelen is.

De P1 meter laat de ondernemer realtime zien wat hij verbruikt. Door deze meter te installeren krijgt een ondernemer een gedetailleerd inzicht in zijn stroomverbruik, gasverbruik en teruglevering als hij bijvoorbeeld zonnepanelen heeft geïnstalleerd. De ervaring leert: inzicht zorgt al snel voor 15% besparing. Dat is in deze tijd natuurlijk mooi meegenomen.

Waarom deze actie?
De stijgende energiekosten raken uiteraard ook de ondernemers op bedrijvenpark RW50. Het is lastig om deze ondernemers te compenseren voor deze hoge kosten vanuit de gemeente of landelijke overheid. Op dit moment worden alleen energie intensieve bedrijven gecompenseerd. Die bedrijven zijn niet op bedrijvenpark RW50 gevestigd. Vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO), waarmee de provincie Overijssel initiatieven voor energietransitie in Overijssel stimuleert, is deze actie met P1 meters mogelijk gemaakt. Voor de bedrijventerreinen werkt de provincie hiervoor samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden.

Parkmanager Gerdi de Vries: “We hebben met elkaar nagedacht wat we kunnen doen voor de ondernemers. Met deze P1 meters helpen we ondernemers om te besparen op hun energierekening. Via een app krijgt hij gedetailleerd en realtime inzicht. Dit inzicht is nodig om de juiste keuzes te maken. Wat verbruiken machines bijvoorbeeld als ze stand-by staan, wat is het sluimerverbruik in het pand en wat kost de gevelreclame in de nachtelijke uren? Via de app kunnen dagen, weken en maanden eenvoudig met elkaar vergeleken worden. Door de tarieven van de energieleverancier toe te voegen, kunnen ook de uitgaven gevolgd worden”.

“We zijn er trots op dat we deze actie juist kunnen starten op landelijke dag van de ondernemer, want hiermee helpen we ondernemers echt concreet verder.”

Christian Lorist, projectmanager bij VNO-NCW Midden: “Het kan bedrijven al snel 15 procent energiebesparing opleveren. We kunnen bij een deel van deze bedrijven zelfs faillissementen afwenden als we de energierekening op die manier kunnen verlagen”, stelt hij.

Collectieve kansen voor bedrijventerreinen
Landelijk spelen op bedrijventerreinen uitdagingen op het gebied van het elektriciteitsnet. Terugleveren is op veel plekken al niet meer mogelijk en de verwachting is dat ook afname van elektriciteit steeds lastiger wordt, omdat de vraag groter wordt. De netwerkbeheerders werken aan verzwaring van de netten, maar kunnen hierbij de vraag van de markt niet altijd bijhouden. De data die wordt verzameld door het inzetten van de P1 meters zal ook gebruikt worden om een beeld van het gehele bedrijvenpark te krijgen. Alleen de collectieve data wordt weergegeven op een infographic van het bedrijventerrein. Met deze infographic kunnen ook de collectieve kansen voor het bedrijvenpark verkend worden.  

Ondernemers Chris Simonse van Just Carpets en Wimfried van Kesteren van Renault Kampen Van Kesteren mochten eerder al proefdraaien met de P1 meters op RW50.

Just Carpets maakt matten voor auto’s, campers en caravans en heeft veel machines draaien. Die gebruiken veel stroom. Zij hebben veel last van de hoge energietarieven. Business improvement manager Alinda Hofstra van Just Carpets: “Met de P1 meter kun je slimmere keuzes maken. Is het bijvoorbeeld slim om machines door te laten draaien in de pauze? Maar we kunnen het ook gebruiken wanneer we in de toekomst nieuwe machines aanschaffen.”

Samenwerking heeft meerwaarde
Met het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) verbindt en versterkt de provincie Overijssel initiatieven die bijdragen aan de energietransitie in Overijssel. Met een daadkrachtig netwerk, kennis, geld en regelgeving komen we in Overijssel sneller tot slimme en concrete oplossingen om de overgang naar duurzaam energieverbruik en toekomstbestendigheid mogelijk te maken.

De afgelopen jaren hielpen provincie en VNO-NCW Midden meerdere bedrijventerreinen in Overijssel met een gezamenlijke aanpak. De belangrijkste conclusie van de pilots: samen kun je grotere stappen zetten en structureel werken aan een duurzaam en dus toekomstbestendig bedrijventerrein. Ontzorgen en ondersteuning vanuit een samenwerkingsverband heeft een enorme meerwaarde.

Delen op:

Deelgenoten: